Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Döşemealtı Bilgi Portalı

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Döşemealtı
  4. »
  5. Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti

Turan Ay Turan Ay - - 7 dk okuma süresi
346 0
Termessos Antik Kenti

Tarihin dokusuna ticaret yolu ile derinden izler bırakan Termessos Antik Kenti Antalya’nın dolayısıyla Döşemealtı ilçesinin kültür varlıklarından biridir. Muhteşem bir atmosfer, doğal güzelliklerin adresi Termessos yürüyüşlerin, gezilerin ve piknik yapmanın bir diğer yeridir.

Türkiye coğrafyası olan Anadolu’da yaşamış Luvi halkının soyundan geldiği düşünülen Solim halkı tarafından kurulmuş bir antik kenttir Termessos. Bu antik kent Antalya’nın 30 kilometre kuzeybatısında deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1.150 metre yüksekliğe adeta bir kartal yuvası gibi kurulmuştur. Termessos Antik Kenti Büyük İskender’in surlarını geçemediği tek şehir olarak da ün salmıştır. Bu olay ise milattan önce 333. yılında Büyük İskender’in başlattığı saldırıyla gerçekleşir. Büyük İskender ünlü doğu seferi sırasında ordularıyla kente saldırılar düzenler ama bu saldırılarına karşılık olarak Termessos halkının güçlü direnişi karşısında kenti ele geçiremez. Tabii, Termessos Kenti bu başarıyı Roma’dan aldıkları destekle gerçekleştirirler. Termessos iç işlerinde bağımsız olsa bile Roma’ya tabii olan bir devletti. Termessos’un bu siyasi yapısı Roma senatosunda onaylanmıştır. Termessos kendi sikkeleri olan ve ticaretlerinde bu sikkeleri kullanan bir kentti.

Termessos Antik Kenti Nerede?

Termessos Antik Kenti
Termessos Antik Kenti

Antalya’nın tarihi dokusuna ev sahipliği yapan Döşemealtı aynı zamanda Termessos antik kenti nerede sorusunun da yanıtlarını vermektedir. İlçe merkezine yaklaşık 20 km mesafede yer alan kente Korkuteli yolundan gidilmektedir. Ana yoldan sola doğru sapıldıktan sonra 7-8 km tırmanma şeridi başlamaktadır. Tarihe, doğaya eşlik ederek çıktığınız kent aynı zamanda tüm Antalya’yı ayaklarınızın altına seren bir manzaraya sahiptir.

Termessos Antik Kenti nasıl gidilir sorusunun yanıtı GPS ile konumlandırılarak yapılabilir. Ancak şehir içerisindeki tabelalar sizlere yön tayin etmektedir. Bu sayede buraya ulaşım mümkündür. Ancak kente araçla çıkış mümkün değildir. Bunun için aracınızı park ettikten sonra yılların verdiği tahribatla oluşan patika yollar sizleri buraya ulaştırmaktadır. Bu aşamada Termessos Antik Kentinde ne yapılır sorusu akıllara gelmektedir. Burada;

  • Yürüyüş
  • Spor etkinlikleri
  • Piknik
  • Fotoğraf çekimleri
  • Kültürel varlıklarımızı tanıma
  • Düğün fotoğrafı çekimleri
Termessos Antik Kenti
Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti günümüze kadar olan dönemler boyunca oldukça iyi bir şekilde korunmuş ve bu şehirde bulunan birçok eser günümüze kadar ulaşabilmiştir.  Termessos Antik Kenti, Yenicekkahve civarında yer alan Helenistik Dönem’e ait sur ile başlar. Geniş bir alana yayılan kent yerleşim alanı Güllük Dağı’nın zirvelerine doğru Termessos kenti devam eder. Sizi antik kentte dolaştıran yol takip edildiğinde Roma İmparatoru Hadrianus zamanında yapılmış olan tapınakları, basamakları ve anıtsal girişini karşınızda bulursunuz. Su kaynağının bulunduğu kısımdan güneye doğru yüründüğünde odalardan ve salından oluşan gymnasium ve bu yapının güneybatısında ise meşhur sütunlu cadde bulunmaktadır.

Termessos Antik Kenti Tarihçesi

Düzlük kısma varıldığında ise Termessos Antik Kentinin devlet işlerinin yürütülmeleri için inşa edilmiş tarihi yapılarla karşı karşıya kalırsınız. Bu alanda bulunan agora, stoa ve agoranın doğu kesiminde kalan ve Antalya Körfezi’ni gören muhteşem konumuyla bir antik tiyatro vardır. Bu harikulade antik tiyatro, tam 5.000 kişi kapasiteye sahiptir. Bu eserin yaklaşık olarak 100 metre kadar güneybatısında ise Termessos Antik Kentinin meclis binası yer alır. Fakat meclis binasının maalesef küçük bir bölümü ayakta kalabilmeyi başararak günümüze ulaşabilmiştir. Agoranın doğu kısmında kalan alanda ise şuan üzeri demirlerle korumaya alınmış olan 5 adet su sarnıcı bulunur. Bu sarnıç ise birbirlerine bağlantılı olarak inşa edilmiştir. Sarnıçların hepsi genişlik, derinlik ve mimarı açıdan inşa ediliş tarzları ile birçok benzerinden onları farklı kılan özelliklere sahiptirler.

Termessos Antik Kenti
Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti ile ilgi bir diğer detay ise mezarlarında kullandıkları süslemelerin çeşitliliğidir. Aynı zamanda bu antik kent oldukça fazla sayıda dini tapınağa da ev sahipliği yapmaktadır. Antik kentin diğer bir özelliği ise birçok bitki ve hayvan çeşitliliğini de bünyesinde barındırmasıdır. Yılda ortalama 40.000’i aşlık yerli ve yabancı turist bölgeye gelmektedir. Termessos Antik Kenti tüm özellikleriyle UNESCO’nun geçici kültür mirası listesinde yer almaktadır. Kültür mirası listesine kabul edilmesi için ülkemizce çeşitli çalışmalar da ayrıca yürütülmektedir. Termessos Antik Kenti hem bir arkeolojik sit alanı olarak hem de milli parklar koruma alanı içerisinde yer almaktadır. Bu iki özelliğe birlikte sahip olan ender antik kentlerden biridir.

Termessos Antik Kenti
Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti Ne Zaman Kuruldu?

Kentte günümüze kadar derinlemesine kazı çalışmaları yapılamamış, yalnızca yüzeysel bir takım araştırmalar yürütülmüştür. Bu sebepten çok sayıda keşfin gerçeklemesini Termessos antik kenti beklemektedir. Termessos antik kentinin sonunu getiren olay ise burada yaşanan su sorunu ile birlikte baş gösteren çeşitli salgın hastalıklardır. Ölümlerle gerçekleşen ve önlenemeyen bu salgın hastalıklar sebebi ile Termessos halkı kentlerini zorunlu olarak terk etmek durumda kalmışlardır. Termessos Antik Kenti terk edildiği tarihten itibaren bir daha yerleşim almamıştır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir